onsdag den 20. januar 2010

Pist-Væk-Frikadellerne

Jeg fik 500 gram lækkert hakket lammekød forærende af min mor den anden dag. Det var fra en dejlig lille lamsebamse der havde haft det rigtig godt på en gård et sted tæt på Næstved. Måske var det dét der gjorde hele forskellen. Ellers var det salamien som jeg prøvede at komme i som noget nyt. Der blev spist rub og stub - tvillingerne spiste mest selvom appetitten ikke plejer at være stor ved aftenstiden. Tak, Mumsy. 

Her er opskriften:
500gr hakket lammekød
5 cm øko salami (den med fenikkel fra Netto - andre øko-varianter vil også være gode)
2 rødløg finthakket/revet (eller 1 stort)
3 dl sødmælk, måske lidt mere (vi bruger gedemælk pga. intolerans)
1 lille kop havregryn (eller brød uden skorpe ca. 2 skiver)
1 fed revet hvidløg
1 æg
1 spsk groft salt
lidt peber
1 stort spsk god tørret oregano (den fra Urteteket - købes i COOP butikker så som Kvickly)


Fremgangsmåde:
Havregryn i mælken.
Kom salami i blenderen og hak så det ligner fars/krummer.
Rør kød, salami, salt sammen i en skål (vi bruger røremaskine)
Tilsæt de øvrige ingredienser - også mælken med havregryn.
Rør indtil alt er blandet godt sammen - den skal være saftig lidt sej og dejagtig.
Hvis den er for fast så kom mere mælk i.

Det er rigtig godt hvis man kan lade den stå og hygge sig nogle timer i køleskabet.. men kan naturligvis sagtens spises hvis man går i gang med dellestegningen lige nu!


Form dellerne med en ske og hånden og steg dem på en pande i smør og lidt olie (bedst med kokosiolie) uden for høj varme (pas på smørret ikke branker) til de er gyldne og brune og gummiagtig-faste når man mærker efter med en finger. Ikke for mange ad gangen heller - ca. halvdelen af panden må være dækket i alt.


Vi spiste dem med fuldkornspasta og en købe-øko-pastasovs - som man sagtens selv kan lave! (flåede tomater, salt, krydderier - oregano og basilikum - finthakketløg og hvidløg opkogt og samlet i 7-10 min.)