Kille Enna om at riste krydderier:
Krydderier skal ristes for at få alle nuancer og deres fulde potentiale frem. Det gælder både de krydderier der kommer med fra starten, og dem man bruger i en evt. efterkrydring af retten.
Den usammenligneligt bedste smag får man af hele krydderier.
De hele holder i årevis, hvor stødte krydderier gradvist, men hastigt taber alle de mere delikate ydernuancer for efter nogle måneder kun at have de mest krasse smagsstoffer tilbage.
Det handler altså ikke om bare at bruge mere af gamle, stødte krydderier, man bliver nødt til at se i øjnene at man kun sidder med den sidste og mindst interessante tredjedel af smagen tilbage.
Det er klogest at riste hver slags for sig på en tør, ren pande. Rist ved mellemvarme og ryst eller rør hele tiden. Når de dufter kraftigt, og her er ingen i tvivl, tager man dem hastigt af panden.
Hvis de bliver mørke har de fået for meget, og skal smides ud. De får en grim, bitter smag af at blive branket og det er ikke lige her man skal bruge ønsketænkning, det kommer aldrig til at smage godt.
Til retter hvor man alligevel skal starte med at stege løg, ingefær, hvidløg kan man stege krydderierne lidt først i meget varm olie, før man kommer de fugtige ting på, og så stege videre derfra.
Kardemomme skal enten ristes ret længe inden i kapslerne, og så tager man frøene ud bagefter, eller man tager frøene ud og rister dem kort.
Man kan også køre hele kapslen af grøn kardemomme med, hvis de alligevel skal knuses helt.
Våde krydderiblandinger med hvidløg, frisk ingefær og løg i skal også steges ret hårdt i lidt meget varm olie for at få smagen frem. Rist til al væde er fordampet, og det dufter, før resten af ingredienserne kommes i.
Alt efter rettens beskaffenhed kan man koge de hele, ristede krydderier med som de er, eller knuse dem i en stor stenmorter eller i en kaffekværn først.
Det er mest en smagssag om man gør det ene eller det andet.
I en ret som simrer længe, eller i en chutney der får lov at trække skal smagen nok trække ud af de hele krydderier og så ser det smukt ud med dem i, hvorimod det er knap så dejligt at have dem hele med i en suppe.